CCC Online Test | Syllabus | Questions

CCC Online Test- Hello Guys, Welcome To Tech2heights Hope You Guys Are Enjoying Our Articles. I Come Back With Most Demanding Topic Which Is CCC Online Test. As The Time Of Competition You Need To Study About Computer Because In Every Competitive Exam Very Much Questions From Computer Topic. As It Is Also Important For CCC Online Test. It Will Be Very Helpful For You.

Full Form Of CCC Is Course On Computer Concept. This Course Is For Understanding The Importance Of Computer. This Course Is Also Known As NIELIT.

If You Complete This Course CCC You Will Get Certificate. This Certificate Will Be Very Helpful For Every Jobs Or Jobs Interview.


CCC Online Test (NIELIT)

The Important Things Before Sitting In Exam You Need To Know This Given Important Criteria.

1- This Exam Is Fully Based On Computer.

2- Total 100 Objective Ques. Is Included In CCC Exam.

3- The Duration Of CCC Exam Is 90 Minutes

4- Passing Marks For Qualify This CCC Exam Is 50 Marks.

5- The Language Will Be English Or Hindi.


When Exam Will Be Held?

This Given Image Will Clear Your All Queries Regarding Exam Dates.

CCC Online Test, Ccc Exams


Important Tips For CCC Exam:

If You Are Going To Give Exam First Time Then You Need To Follow Some Important Tips. CCC Exam Is Not Easy Nor Tough If You Knows All The Basics Of Computer For Sure You Will Qualify This Exam.

1- First Of All Know About Syllabus : Click Here 

2- Note Down All Your Weak Topics In Your NoteBook.

3- Learn All Things Regarding That Topic With The Help Of PDF.

4- Last, Take A CCC Online Test With The Help Of Your Smartphone Or Computer. Which Is Available Here.

5- Get All Previous Years Exam Paper With The Help Of Internet Because CCC Always Repeat Questions.

Also Read: Google Duo Refer & Earn (Unlimited Times)


CCC Online Test Questions In Hindi:

1. कंंप्‍यूटर कौनसी भाषा पर कार्य करता है?

(a)- मशीनी भाषा               (b)- कोबोल भाषा

(c)- बेसिक भाषा               (d)- इसमें से कोई नहीं

2-एक किलोबाईट (1 KB)में कितने बाईट होते है

(a)- 1024                       (b)- 1000

(c)- 10000                     (d)- 100000

3-ALU का पूरा नाम क्‍या हैै 

(a)- एल्जेब्रिक लॉजिक यूनिट (b)- एल्जेब्रिक लोकल यूनिट

(c)- अर्थमेटिक लोकल यूनिट  (d)- अर्थमेटिक लॉजिक यूनिट

4- कम्प्यूटर साक्षरता दिवस मनाया जाता है

(a)- 1 दिसम्बर                    (b)- 2 दिसम्बर

(c)- 1 जनवरी                     (d)- 22 जनवरी

5- HTML का लघु रूप निम्न में से कौन सा है?

(a)- Hypertext Markup Language  (b)- High Transfer Machine Language

(c)- High Transmission Markup Language  (d)- Hypermedia Markup Language

6- किसके द्वारा कंप्‍यूटर में घडी और कलैैण्‍डर सुरक्षित रहते हैंं?

(a)- CMOS                            (b)- ROM

(c)- RAM                              (d)- FLISH MEMORY

7- सेव-एज बॉक्स को प्रदर्शित करने वाली ‘की’ कौन सी है?

(a)- F5                                   (b)- F6

(c)- F12                                 (d)- F4

8- एक  टैराबाइट  मेँ लगभग कितने गीगा बाइट होते हैँ?

(a)- 500                                 (b)-1024

(c)- 5000                               (d)- 10000

9- इन्‍टरनेट पर पॉप-अप्स से क्या तात्पर्य है?

(a)- ऑनलाइन  विज्ञापन             (b)- ब्राउज़र

(c)- सर्च  इंजन                          (d)- इंस्टेंट  मैसेजिंग

10- हेल्प मेनू किस बटन में मौजूद होता है?

(a)- एडिट                                 (b)- इन्सर्ट

(c)- व्यू                                     (d)- इनमे से कोई नही

Answers Of CCC Online Test Questions In Hindi: 

1- (a) – मशीनी भाषा

2- (a) – 1024

3- (d) – अर्थमेटिक लॉजिक यूनिट

4- (b) – 2 दिसम्बर

5- (a) – Hypertext Markup Language

6- (a) – CMOS

7- (c) – F12

8- (b) – 1024

9- (a) – ऑनलाइन  विज्ञापन

10- (d) – इनमे से कोई नही


Note :हम जल्द ही NIELIT / DOEACC CCC BCC Exam के लिए Online Mock Test Provide कराएँगे। नीचे दिए गए Download Buttonपर Click करके आप CCC Exam की Preparation के लिए 15 Free Practice Sets की PDF File Download कर सकते हैं।

Also Read: Best Camera Phone Under 30000

——————Download Here———————


CCC Online Test Most Important Questions:

1- प्रिन्ट के लिए कौन-सा मेनु सिलेक्ट किया जाता है?

Ans- फ़ाइल

2-प्रयोक्ता दस्तावेज को जो नाम देता है उसे …………..कहते हैं।

Ans- फ़ाइल नेम

3- कट, कॉपी और पेस्ट करने के लिए कौन-सा मेनू सिलेक्ट किया जाता है ?

Ans- एडिट

4- लॉजिकल मेमोरी को समान आकार के ब्लॉकों में भंजित करने को क्या कहते हैं ?

Ans- पेज

5- कौन-सा एक सॉफ्टवेयर अनुप्रयोग (ऐप्लिकेशन) संख्यात्मक और सांख्यिकीय परिकलनों के निष्पादन के लिए सर्वाधिक उपयुक्त होगा ?

Ans- स्प्रेडशीट

6- एक्सेल में ऐक्टिव सेल के कंटेंट्स को कौन डिस्प्ले करता है?

Ans- फार्मूला बार

7- नये नाम सहित या नये लोकेशन पर किसी विद्यमान फाइल को सेव करने के लिए आप…… कमांड का प्रयोग करना चाहिए।

Ans- सेव एज

8- समग्र डॉक्यूमेंट सिलेक्ट करने के लिए प्रयुक्त किया जा सकता है?

Ans- CTRL+A

9- माइक्रोसॉफ्ट ऑफिस एक्सेल डाक्यूमेंट में से प्रत्येक सेल अपने सेल एड्रेस से रिफर किया जाता है, जो …… है। 

Ans- सेल का रो और कॉलम लेबल

10- माइक्रोसॉफ्ट ऑफिस एक्सेल डाक्यूमेंट में सेल एड्रेस में क्या होता है ? 

Ans- पहले से फिर कॉलम का नाम

11- किस कमांड की सहायता से हम किसी दस्तावेज को बचा सकते हैं ? 

Ans- CTRL+S

12- कम्प्यूटर में संचित फाइलों के समूह को क्या कहा जाता है ? 

Ans- डायरेक्टरी

13- किसी डाटाबेस के डाटा फाइलों की सूची को क्या कहा जाता है ?

Ans- डाटा डिक्शनरी

14- शब्द संसाधन में डॉक्यूमेंट के भीतर टेक्स्ट को एक स्थान से दूसरे स्थान पर ले जाने को क्या कहते हैं ? 

Ans- कट एंड पेस्ट

15- M.S एक्सेल क्या है? 

Ans- विंडो पर आधारित स्प्रेड शीट पैकेज

 

Thanks For Reading Our Articles! Share Your Thought About This Article In Comment Section Below And Keep Visiting.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here